monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1346]

Barszczyk ukraiński z chrzanową nutą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Rozgrzewająca, sycąca zupa-idealna na taki wietrzny dzień jak dziś:), a do tego ten kolor!. Zapraszam serdecznie:)

Barszczyk ukraiński z chrzanową nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszczyk ukraiński z chrzanową nutą

 

  • szklanka białej fasoli jasiek
  • 2 średnie buraki czerwone
  • 1,5 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 8 cm pora
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 l wody
  • 1/2 szklanki koncentratu buraczanego
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżka świeżo tartego chrzanu
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanej natki

Sposób przygotowania:

Barszczyk ukraiński z chrzanową nutą
Fasolę opłukać na sicie, przełożyć do miski zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Na drugi dzień rano wylać wodę w której fasola się moczyłam, przepłukać fasolę i włożyć do garnka,zalać 2 litrami wody i zagotować. Po 10 minutach od zagotowania wsypać łyżeczkę soli i gotować dalej fasolę do miękkość. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.W tym czasie do garnka wlać 2 litry wody, dodać sól i zagotować wodę. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w mała kostkę. Pora przekroić na ćwiartki a ćwiartki na mniejsze kawałki i porządnie na sicie przepłukać pod bieżącą wodą. Buraki obrać, umyć, osuszyć i przekroić każdego na 4 części. Gdy woda się zagotuje wrzucić ostrożnie pokrojone buraki i warzywa i zagotować. Gdy buraki będą już więcej niż na w pół miękkie dodać pokrojone w małą kostkę umyte ziemniaki. Gotować dalej do miękkości ziemniaków. W miseczce wymieszać oba koncentraty i wlać mieszankę do zupy. Zagotować. Z barszczu wyjąć wszystkie kawałki buraka i lekko przestudzić.Zdjąć garnek z ognia. Dodać starty świeży chrzan (zetrzeć na małych oczkach), zamieszać. Wrzucić ugotowaną fasolę. Na dużych oczkach zetrzeć 2 ćwiartki ugotowanego buraka i przełożyć je do garnka ( z pozostałych można zrobić surówkę) Zamieszać. Barszczyk wlać na talerz lub do bulionówki włożyć kilka ćwiartek pokrojonego obranego jajka na twardo, posypać natką i podawać gorące. Smacznego!(Oczywiście bez tego świeżego chrzanu barszczyk jest równie pyszny, więc można sobie ten składnik odpuścić, tym bardziej,że nie wiem jak by się sprawował w tej roli chrzan ze słoiczka)
Barszczyk ukraiński z chrzanową nutą
Włoszczyznę pokroić w mała kostkę a buraki przekroić na ćwiartki
Barszczyk ukraiński z chrzanową nutą
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w mała kostkę
Barszczyk ukraiński z chrzanową nutą
W miseczce wymieszać oba koncentraty i wlać je do zupy, zagotować
Barszczyk ukraiński z chrzanową nutą
2 ćwiartki ugotowanego buraka zatrzeć na dużych oczkach i dodać do garnka