Sposób przygotowania:
Barszczyk ukraiński z chrzanową nutą
Fasolę opłukać na sicie, przełożyć do miski zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Na drugi dzień rano wylać wodę w której fasola się moczyłam, przepłukać fasolę i włożyć do garnka,zalać 2 litrami wody i zagotować. Po 10 minutach od zagotowania wsypać łyżeczkę soli i gotować dalej fasolę do miękkość. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.W tym czasie do garnka wlać 2 litry wody, dodać sól i zagotować wodę. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w mała kostkę. Pora przekroić na ćwiartki a ćwiartki na mniejsze kawałki i porządnie na sicie przepłukać pod bieżącą wodą. Buraki obrać, umyć, osuszyć i przekroić każdego na 4 części. Gdy woda się zagotuje wrzucić ostrożnie pokrojone buraki i warzywa i zagotować. Gdy buraki będą już więcej niż na w pół miękkie dodać pokrojone w małą kostkę umyte ziemniaki. Gotować dalej do miękkości ziemniaków. W miseczce wymieszać oba koncentraty i wlać mieszankę do zupy. Zagotować. Z barszczu wyjąć wszystkie kawałki buraka i lekko przestudzić.Zdjąć garnek z ognia. Dodać starty świeży chrzan (zetrzeć na małych oczkach), zamieszać. Wrzucić ugotowaną fasolę. Na dużych oczkach zetrzeć 2 ćwiartki ugotowanego buraka i przełożyć je do garnka ( z pozostałych można zrobić surówkę) Zamieszać. Barszczyk wlać na talerz lub do bulionówki włożyć kilka ćwiartek pokrojonego obranego jajka na twardo, posypać natką i podawać gorące. Smacznego!(Oczywiście bez tego świeżego chrzanu barszczyk jest równie pyszny, więc można sobie ten składnik odpuścić, tym bardziej,że nie wiem jak by się sprawował w tej roli chrzan ze słoiczka)
Bo
monikaT83