hoffija44

hoffija44

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Basen

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Niesamowite ciasto:)))))))

Basen

Składniki:

Basen

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 2łyżki gorącej wody
  • 80g cukru
  • 1paczuszka cukru waniliowego
  • 80 g mąki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Ciasto na górę:
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 70 g mąki
  • na czubku noża proszek do pieczenia

 

  • Masa bezowa :
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 50 g posiekanych migdałów

 

  • Nadzienie:
  • 1puszka ananasa ( 225 g po odcedzeniu soku)
  • 1 budyń waniliowy (ugotowany na soku z ananasa)
  • 400ml soku od ananasa ( jeśli go tyle nie ma to trzeba uzupełnić wodą)
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 p. usztywniacza do śmietany
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Basen
Ubić jajka z cukrem , z cukrem waniliowym , wodą na puszystą masę, dodać pozostałe składniki delikatnie wymieszać wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 25-30 minut w temp.180st.Po upieczeniu zdjąć papier..........można go wykorzystać do drugiego ciasta , ale przed wyłożeniem ciasta do tortownicy należy ją schłodzić pod strumieniem zimnej wiody.To drugie ciasto zagnieść z wymienionych składników , wyłożyć na nie masę bezową i piec około 35 minut w temp .180 st. Zaraz po upieczeniu odjąć papier , pokroić(gorące) ostrym nożem na tyle kawałków ile uznamy za stosowne. Ze składników podanych do nadzienia ciasta : ugotować budyń na soku z ananasa , do gorąćego dodać pokrojone na mniejsze cząstki krążki owocu , wymieszać i całą tę masę (gorącą) wylać na biszkopt ( ciasto otoczone obręczą) tak aby zostawić około 0,5-1cm od brzegu. Jak wystygnie , dodać ubitą z usztywniaczem i 1 łyżeczką cukru śmietanę , wszystko nakryć pokrojonym w trójkąty ciastem drugim . Wstawić do lodówki . (ja tworzę to ciasto w przeddzień przyjęcia i mogę powiedzieć ,że "znika " z talerza :)))))