Sposób przygotowania:
Batonik a'la twix domowej roboty
Ciasto: Ucieram miękkie masło w makutrze, dodaję cukier i dalej ucieram na puszystą, białą masę, wsypuję na koniec mąkę i mieszam. Cisto przekładam na stolnicę i zagniatam na kruche ciasto. Dno wąskiej formy keksowej wykładam papierem do pieczenia (wym. 12cm x 30cm). Wykładam rozwałkowane ciasto, nakłuwam je widelcem. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu ciasto wyjmuję i pozostawiam do ostudzenia. Nadzienie: Masę krówkową wykładam na ostudzone ciasto i wyrównuję. Wkładam ciasto z masą krówkową do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmuję ciasto i kroję w poprzek na batoniki o szerokości ok. 2 centymetrów. Polewa czekoladowa: Czekoladę mleczną i gorzką rozpuszczam na parze. Wlewam do czekolady olej. Polewam kawałki ciasta za pomocą łyżeczki czekoladową polewą. Wyjmuję i odstawiam do zastygnięcia czekolady do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
marietta
Lemonaga
msewka
Koper