Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 414]

Polędwiczki w młodej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię młodą kapustę. Dziś połączyłam ją polędwiczką wieprzową - tak powstał prosty i smaczny obiad.

Polędwiczki w młodej kapuście

Składniki:

Polędwiczki w młodej kapuście

 

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • Szklanka bulionu warzywnego
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa
  • Olej

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w młodej kapuście
Polędwiczkę kroimy w plastry. Robimy marynatę: łączymy oliwę z pokrojonym drobno czosnkiem, solą, pieprzem, marynujemy mięso, odstawiamy do lodówki.

Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści i głąba, kroimy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kapustę i chwilę ją podsmażamy, podlewamy bulionem, wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie, dusimy, aż kapusta zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem.

Na drugiej patelni w tym samym czasie podsmażamy polędwiczki - krótko, ok.3-5 minut. Na koniec polędwiczki wrzucamy do kapusty, chwilę podgrzewamy razem.