zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Bawole oczy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne ciasto Bawole oczy

Bawole oczy

Składniki:

Bawole oczy

 

  • Ciasto:
  • 410g maki pszennej
  • 220g cukru
  • 3 jajka
  • 15dag masla
  • 5g proszku do pieczenia
  • ponadto:
  • dzem wisniowy
  • rodzynki
  • kakao
  • galaretka pomaranczowa

 

Sposób przygotowania:

Bawole oczy
Do maki dodac cukier,jajka,miekkie maslo,proszek do pieczenia.Wyrobic ciasto i podzielic je na 2 czesci.Do jednej dodac 15-20g kakao,15g masla i wyrobic.Jasne ciasto wylozyc do wysmarowanej tluszczem prostokatnej formy o wymiarach 25x36cm, a na nie wylozyc dzem wisniowy.Z ciemnego ciasta formowac kulki wielkosci orzecha laskowego,a do srodka kazdej kulki wkladac po 3 rodzynki.Takie kulki rozlozyc na warstwie dzemu.Przygotowane ciasto wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec okolo 40min. w temp.180st. ostudzic.galaretke pomaranczowa przygotowac wedlug przepisu na opakowaniu i tezejaca zalac ciasto.Schlodzic w lodowce