Sposób przygotowania:
Bazyliowe pierogi z truskawkamiETAP 1:
Listki bazylii przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję zimną wodę, olej i miksuję blenderem.
ETAP 2:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, zalewam ją wrząca wodą, mieszam widelcem. Odstawiam do przestygnięcia. Do mąki dodaję bazylię zmiksowaną.
ETAP 3:
Zagniatam ciasto rękoma. Wałkuję dosyć cienko na stolnicy podsypanej mąką.
ETAP 4:
Wykrawam kwadraty i układam je na foremce do pierogów. Dodaję po dwie polówki truskawek i sklejam. Do gotującej wody, dolewam łyżkę oliwy nie będą sklejać się pierogi i wrzucam pierogi. Gotuję je dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaję z jogurtem greckim, truskawkami i cukrem jak ktoś lubi.
olivvka
weronikaS
Holly
Marika-