SUPERPRZEPIS

Bazyliowe pierogi z truskawkami

  • 4
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Bazyliowe pierogi z truskawkami

W pierogach bazyliowych zakochałam się. Mają fajny delikatny smak. Nawet mój brat wybredny wcinał i prosił o dokładkę. Bardzo dobre są bez cukru, bo truskawki same w sobie są słodkie.

Składniki:

Bazyliowe pierogi z truskawkami

 

  • 250 g mąki typ 500
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 doniczka bazylii

 

  • farsz:

 

Sposób przygotowania:

Bazyliowe pierogi z truskawkami

ETAP 1:

Bazyliowe pierogi z truskawkami
Listki bazyli z olejem i wodą przed miksowaniem

Listki bazylii przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję zimną wodę, olej i miksuję blenderem.

ETAP 2:

Bazyliowe pierogi z truskawkami
ciasto z mąki wody i bazylii zmiksowanej w misce

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, zalewam ją wrząca wodą, mieszam widelcem. Odstawiam do przestygnięcia. Do mąki dodaję bazylię zmiksowaną.

ETAP 3:

Bazyliowe pierogi z truskawkami
ciasto zarobione w misce przed wałkowaniem

Zagniatam ciasto rękoma. Wałkuję dosyć cienko na stolnicy podsypanej mąką.

ETAP 4:

Bazyliowe pierogi z truskawkami
ciasto rozwałkowane z truskawką w foremce

Wykrawam kwadraty i układam je na foremce do pierogów. Dodaję po dwie polówki truskawek i sklejam. Do gotującej wody, dolewam łyżkę oliwy nie będą sklejać się pierogi i wrzucam pierogi. Gotuję je dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaję z jogurtem greckim, truskawkami i cukrem jak ktoś lubi.


Tagi:

pierogi danie