Sposób przygotowania:
Pierogi z truskawkami
CIASTO: Do miski dodać jajko, szczyptę soli. Ubić z letnią wodą. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać ubite jajko z wodą, zagnieść ciasto. Wyrobić dobrze ciasto na stolnicy. Do wyrobionego ciasta dodać olej i jeszcze raz wszystko wyrobić. Ciasto nakryć ściereczką, aby nie wysychało, odstawić na 30 minut. Następnie ciasto wałkować i wykroić specjalną foremką do pierogów. NADZIENIE: Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Na każdym krążku z ciasta, położyć po jednej truskawce, dobrze zlepiać. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, gotować 3 minuty, od wypłynięcia pierogów na wierzch. POLEWA Połowę truskawek włożyć do miksera, wlać jogurt naturalny, wsypać cukier, zmiksować. Pierogi wybierać łyżką cedzakową na talerze, polewać polewą truskawkową.