Jenny Morris

Jenny Morris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Befsztyk z polędwicy i sałatka z borowików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Befsztyk z polędwicy z sałatką z borowików z dodatkiem rukoli to idealny pomysł na odświętny obiad dla całej rodziny.

Befsztyk z polędwicy i sałatka z borowików

Składniki:

Befsztyk z polędwicy i sałatka z borowików

Mięso

Dressing

  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki stołowe octu z czerwonego wina
  • 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa posiekanej pietruszki
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • pół czerwonej cebuli, posiekanej
  • Rukola
  • Parmezan

Sposób przygotowania:

Befsztyk z polędwicy i sałatka z borowików
1.Natrzyj mięso oliwą, solą, pieprzem i usmaż na rozgrzanej patelni wedle uznania. Po smażeniu odstaw na 10 minut przed pokrojenie żeby zachować w środku wszystkie soki.

2.Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj suszone grzyby. Smaż przez 2 minuty i zdejmij z patelni. Ze świeżych grzybów odetnij nóżki i pokrój, trzymaj je oddzielnie od kapeluszy. Same kapelusze też pokrój. Wrzuć nóżki na patelnie i smaż 2 minuty, dodaj świeży rozmaryn, czosnek, oliwę z oliwek i kapelusze i gotuj kolejne 2 minuty.

3.Dressing – zmieszaj razem posiekany drobno czosnek, musztardę, ocet i oliwę z oliwek. Dodaj pietruszkę, startą skórkę z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Połącz świeże i suszone grzyby.

4.Wyłóż część rukoli na talerz, ułóż na nią pokrojone na kawałki mięso i dodaj na to grzyby. Zrób kilka takich warstw a na koniec posyp startym parmezanem i cienko pokrojoną czerwoną cebulą.