Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Befsztyki z polędwicy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Poledwicę umyć, obrać z zewnętrznych błon, pokrajać w poprzek włókien an 5

Befsztyki z polędwicy

Składniki:

Befsztyki z polędwicy

 

  • 60 dag polędwicy wołowej
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 dag masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Befsztyki z polędwicy
Poledwicę umyć, obrać z zewnętrznych błon, pokrajać w poprzek włókien an 5 części. Każdy befsztyk uformować rękami nadając mu okrągły kształt. Przed samym podaniem rozgrzać na patelni połowę smalcu. Na mocno rozgrzany tłuszcz włożyć befsztyki w pewnej odległości jeden od drugiego. Smażyć na dość silnym ogniu, rumieniąc mięso z obu stron. Smażenie zakończyć wówczas, gdy mięso jest ścięte tylko z zewnatrz, a w środku zostaje lekko krwiste. Befsztyki ułożyć na półmisku, polać stopionym masłem. Befsztyki udekorować oddzielnie podsmażoną cebulą.

Tagi:

polędwicy