anusia2402

anusia2402

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

beszamel pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

super dodatek do wszystkiego - kaszy, makaronu, ryżu, kopytek lub ziemniaków

beszamel pieczarkowy

Składniki:

beszamel pieczarkowy

 

  • 1 średnia cebula w kostkę
  • 1 średnia marchewka starta na tarce o drobnych oczkach
  • ok. 300g pieczarek pokrojonych w plasterki

 

Sposób przygotowania:

beszamel pieczarkowy
zrobić sos beszamelowy (trzeba stać przy garnku i cały czas mieszać): w rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę i podrumienić. zalać wodą i dodać mleko. jak to się zagotuje dodać gałkę, sól i jakiś rosołek w kostce. odstawić z ognia. na patelni podsmażyć cebulkę, dodać marchewkę - poczekać aż marchewka zmięknie. dodać pieczarki i chwilę poddusić. teraz to z patelni przełożyć do rondelka i zagotować. gdyby wyszło trochę za gęste to dodać wody lub mleka. doprawić według uznania.

Tagi:

sosy