Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Bety z szparagami i pomidorem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ta przekąska to ratunek, gdy pojawili się niezapowiedziani goście niejedzący mięsa. Nim się na dobre rozsiedli, a ja zrobiłam kawę bety były już gotowe.

Bety z szparagami i pomidorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bety z szparagami i pomidorem

 

Sposób przygotowania:

Bety z szparagami i pomidorem
Ciasto tniemy na kwadraty 12 x 12 cm. Rozbełtanym jajkiem smarujemy wewnętrzną stronę aby nam nie rozmokła. Pomidory kroimy wycinając takie kliniki jak półplasterki kierując się od zewnątrz do środka. Na każdym płacie ciasta układamy trzy szparagi, środkowy na szczycie ciasta, boczne niżej. A pomiędzy nimi dwa pomidorki lekko solimy. Zawijamy jak dziecko w beciku, jeden bok, dół i drugim bokiem, lekko dociskamy. Smarujemy całość resztą jajka i na każdym przyklejamy po 3 pestki dyni. Pieczemy w 200 stopniach jak się ładnie zarumieni.
Bety z szparagami i pomidorem
Kwadraty smarujemy rozbełtanym jajkiem .
Bety z szparagami i pomidorem
Na każdym kawałku ciasta układamy nadzienie.
Bety z szparagami i pomidorem
Zawijamy zaczynając od lewej strony, następnie dół.
Bety z szparagami i pomidorem
Układamy na papierze, smarujemy jajkiem i ozdabiamy dynią.