slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 890]

Bezglutenowa babka ryżowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszna i delikatną babkę bezglutenową na mące ryżowej. Babka jest bardzo prosta w przygotowaniu, każdy sobie z nią poradzi. Polecam

Bezglutenowa babka ryżowa

Składniki:

Bezglutenowa babka ryżowa

 

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 szkl mąki ryżowej
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • oraz:
  • foremka 20x11cm
  • polewa do ciasta
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Bezglutenowa babka ryżowa
Masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na puch. Następnie dolewamy ostudzone masło i miksujemy do połączenia. Na koniec przesiewamy do masy mąkę ryżową z proszkiem do pieczenia i miksujemy razem, aż składniki dobrze się połączą.

Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy babkę przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną babkę studzimy, polewamy rozpuszczoną polewą oraz posypujemy posypką.