slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Bezglutenowa baklava

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na bezglutenową i zdrową baklavę. Polecam na słodki podwieczorek dla dużych i małych. Polecam.

Bezglutenowa baklava

Składniki:

Bezglutenowa baklava

 

  • 10 szt papieru ryżowego( średnica 18 cm)
  • 1 szkl orzechów włoskich
  • 1 szkl daktyli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • pistacje do dekoracji

Sposób przygotowania:

Bezglutenowa baklava
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy daktyle na krem.

Orzechy miksujemy na mąkę i dodajemy do daktyli razem z miodem. Wszystko mieszamy razem.

Olej kokosowy rozpuszczamy i smarujemy nim formę. Do głębokiego talerza wlewamy wodę.

Jeden płat papieru ryżowego nasączamy wodą, kładziemy go do formy i pokrywamy go 1 łyżką masy. Powtarzamy do wyczerpania składników( na wierzchu powinien zostać papier ryżowy.

Wierzch baklawy smarujemy olejem kokosowym. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż lekko się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojonymi pistacjami.

Studzimy i kroimy na porcje.



Tagi:

deser dietą