Sposób przygotowania:
Bezglutenowa baklava
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy daktyle na krem.
Orzechy miksujemy na mąkę i dodajemy do daktyli razem z miodem. Wszystko mieszamy razem.
Olej kokosowy rozpuszczamy i smarujemy nim formę. Do głębokiego talerza wlewamy wodę.
Jeden płat papieru ryżowego nasączamy wodą, kładziemy go do formy i pokrywamy go 1 łyżką masy. Powtarzamy do wyczerpania składników( na wierzchu powinien zostać papier ryżowy.
Wierzch baklawy smarujemy olejem kokosowym. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż lekko się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojonymi pistacjami.
Studzimy i kroimy na porcje.
Orzechy miksujemy na mąkę i dodajemy do daktyli razem z miodem. Wszystko mieszamy razem.
Olej kokosowy rozpuszczamy i smarujemy nim formę. Do głębokiego talerza wlewamy wodę.
Jeden płat papieru ryżowego nasączamy wodą, kładziemy go do formy i pokrywamy go 1 łyżką masy. Powtarzamy do wyczerpania składników( na wierzchu powinien zostać papier ryżowy.
Wierzch baklawy smarujemy olejem kokosowym. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż lekko się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojonymi pistacjami.
Studzimy i kroimy na porcje.