BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 214]

Baklawa turecki przysmak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Turecki przysmak z chrupiącymi orzechami,znakomity deser dla łasuchów.

Baklawa turecki przysmak

Składniki:

Baklawa turecki przysmak

 

 

Sposób przygotowania:

Baklawa turecki przysmak
Ciasto dzielimy na dwie części.Jedną wykładamy kwadratową blaszkę. Masło topimy w rondelku i połową smarujemy ciasto . Obrane orzechy kroimy drobniutko,mieszamy z cukrem i bułką tartą.Na cieście rozkładamy masę orzechową,przykrywamy drugim płatem ciasta.Wierzch smarujemy pozostałym masłem.Ciasto kroimy w kwadraty,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 30 minut. W tym czasie robimy syrop z cukru,miodu oraz soku z 1 cytryny. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i polewamy syropem.Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 minut.

Tagi:

ciasto tarta