Sposób przygotowania:
Mini baklava z orzechami i pistacjami
Ciasto filo rozmrozić jeśli jest zamrożone , ramekiny wysmarować masłem. Wykrawaczem do pierogów lub ringiem gastronomicznym ,wyciąć z ciasta krążki odpowiadające wielkości środka ramekinu. Pistacje obrać , posiekać dokładnie. Część odłożyć. Migdały i orzechy włoskie dodać do pistacji razem z cukrem i 50 g masła i posiekać dokładnie. Pozostałe masło rozpuścić. Krążki ciasta smarować dokładnie pędzelkiem rozpuszczonym masłem i układać w ramekinie.Na spód 7-8 warstw. Następnie nakładamy masę orzechową i znowu nakładamy posmarowane masłem krążki ciasta , tym razem 4 sztuki. Czynność powtarzamy 2 krotnie aby uzyskać 3 warstwy orzechów. Całość kończymy znowu warstwą 7-8 krązków ciasta posmarowanego masłem. Na górę posypujemy odłożone wcześniej pistacje. Wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni na około 1,5 godziny. Gdy ciasto się piecze , przygotujemy syrop cukrowy. Wodę , cukier i sok z cytryny gotujemy. Dodajemy miód i cynamon i dalej gotujemy aż syrop zgęstnieje. Studzimy. Gdy baklawa sie upiecze , wyciągamy z pieca i zalewamy wystudzonym syropem. Taka proporcja syropu wystarczy spokojnie na 4 sztuki. Odstawiamy na całą noc.Następnego dnia wyjmujemy baklavę odkrawająć delikatnie brzegi. Ciasto powinno samo ładnie wypaść. Baklawa nie potrzebuje dodatków. Jest pysznie słodka z chrupiącym ale jednocześnie delikatnym i wilgotnym ciastem filo i równie chrupiącymi orzechami.