slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Bezglutenowy sernik z kokosową bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bezglutenowy sernik z dodatkiem jabłka pod kokosową bezą. Pyszny sernik z ricotty z jabłkiem to ciekawe połączenia. A do tego chrupiąca beza kokosowa. Mniam

Bezglutenowy sernik z kokosową bezą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bezglutenowy sernik z kokosową bezą

 

  • 500 g ricotty
  • 3 jajka + 2 białka
  • 4 czubate łyżki cukru pudru + 2 łyżki
  • 1/4 łyżeczki zmielonej laski wanilii
  • 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 szkl wiórków kokosowych
  • tortownica o śred. 26 cm

Sposób przygotowania:

Bezglutenowy sernik z kokosową bezą
Do miski przekładamy ricottę, dodajemy jajka, cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy laskę wanilii, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy, wykrajamy gniazdo nasienne i kroimy w małą kosteczkę. Pokrojone jabłko dodajemy do masy sernikowej i mieszamy.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godz i 30 minut w 180 stopniach.

W między czasie ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy do piany wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i rozsmarowujemy na wierzchu bezę kokosową.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Bezglutenowy sernik z kokosową bezą
Sernik z jabłkiem pod kokosową bezą przed pokrojeniem