joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Makowiec japoński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bez makowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina.

Makowiec japoński Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec japoński

 

 

  • polewa kakaowa
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Makowiec japoński
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z masą makową. Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubic na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach. Ciasto ostudzić, polać polewą i posypać kolorowymi cukiereczkami. Schłodzić.
Makowiec japoński
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Makowiec japoński
Masę makową wymieszać z jabłkami i żółtkami
Makowiec japoński
Do ciasta dodać kaszę manną i proszek do pieczenia
Makowiec japoński
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem