SUPERPRZEPIS

Makowiec idealny (bez mąki)

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Makowiec  idealny  (bez mąki) Więcej zdjęć (2)

Pieczenie ciast nigdy nie było mocną stroną, ale jest jedno ciasto, które zawsze mi wychodzi, jest obłędnie pyszne, proste w przygotowaniu i za każdym razem podbija serca wszystkich, którzy go skosztowali- makowiec idealny

Składniki:

Makowiec idealny (bez mąki)

 

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jabłka starte na grubych oczkach
  • 200 gram maku
  • 2/3 kostki masła
  • 6 jajek
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki namoczonych rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Makowiec idealny (bez mąki)
W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, kiedy podwoi swoją objętość dodajemy do masy po jednym żółtku cały czas miksując masę. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy kaszę mannę i proszę do pieczenia mieszamy. Do ciasta dodajemy mak i, starte na tarce jabłka i odsączone rodzynki – mieszamy wszystko łyżką lub miksujemy. W misce ubijamy na sztywną pianę Białką, ostrożnie dodajemy pianę do ciasta- całość delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy, studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Makowiec  idealny  (bez mąki)
Cały makowiec idealny bez mąki po wyjęciu z piekarnika