Sposób przygotowania:
Makowiec bez spodu
Mak opłukać, namoczyć po czym ugotować ( gotujemy do momentu kiedy łatwo będzie nam rozetrzeć w palcach ziarenko) ugotowany mak odcedzić bardzo dokładnie z wody i skręcić przez maszynkę najmniej dwa razy na specjalnym sitku do maku. Brzoskwinie zmiksować na mus. Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku na zmianę z makiem. Masę makową połączyć z musem brzoskwiniowym, proszkiem do pieczenia i bakaliami takimi jakie lubimy na koniec do masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto. Piec w temp. 180 st około 60 minut po upieczeniu i wystudzeniu ciasto po wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka.


zbysiowa
misia5