anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Makowiec z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To mój popisowy makowiec na specjalne okazje. Łatwy do zrobienia i zawsze się udaje. Makowiec bez mąki i bez proszku do pieczenia, ale za to z dużą ilością bakalii.

Makowiec z bakaliami

Składniki:

Makowiec z bakaliami

 

  • mak - 600 g
  • miód - ½ szk.
  • cukier puder - 1 łyżka
  • jajka - 5 szt.
  • masło - 100 g
  • migdały mielone - 60 g
  • rum - 3 łyżki
  • orzechy laskowe - 200 g
  • migdały blanszowane - 100 g
  • rodzynki - 150 g
  • POLEWA:
  • śmietana słodka 18% - ½ szk.
  • cukier - ¼ szk.
  • PONADTO:
  • płatki migdałowe - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Makowiec z bakaliami
Mak kilka razy wypłukałam w ciepłej wodzie, zlewając wodę z ponad powierzchni maku i odsączyłam na sitku. Wlałam czystą wodę i gotowałam na wolnym ogniu do czasu wyparowania wody. Następnie zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mielenia. W garnku roztopiłam masło z miodem, dodałam bakalie i podgrzewałam jeszcze 1-2 minuty. Dodałam mak, rum i wymieszałam. Żółtka ubiłam mikserem do białości z dodatkiem jednej łyżki cukru. Połączyłam z wystudzoną masą makową i delikatnie wymieszałam. Z białek i łyżki cukru ubiłam sztywną pianę, delikatnie wymieszałam z masą makową. Całość przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do nagrzanego do 175*C piekarnika i piekłam 45 minut.

POLEWA: śmietanę i cukier gotowałam na bardzo małym ogniu, często mieszając i pilnując, aby masa nie przywarła do dna. Masa była gotowa, gdy nabrała delikatnie brązowego koloru, u mnie trwało to około 45 minut. Gdy polewa lekko przestygła rozprowadziłam ją na wystudzonym cieście i posypałam płatkami migdałowymi delikatnie podprażonymi na suchej patelni.