Sposób przygotowania:
Bezmięsne leczo
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w półplastry, wrzucamy do dużego garnka z odrobiną oliwy, dorzucamy obranym drobno posiekany czosnek i smażymy na niewielkim ogniu aż cebula się zeszkli, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Paprykę myjemy i usuwamy gniazdo na sienne, i kroimy w grubą kostkę, dorzucamy do garnka.
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy skórkę i sam miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
Cukinie po umyciu obieramy, ale nie całkiem zostawiamy część skórki, obieramy w paski. Po obraniu kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
Garnek przykrywamy i dusimy warzywa na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu.
Gdy warzywa będą miękkie to doprawiamy danie do smaku solą, pieprzem i dużą ilością słodkiej papryki w proszku.
Podajemy z pełnoziarnistą bułką pokrojoną w plastry
Paprykę myjemy i usuwamy gniazdo na sienne, i kroimy w grubą kostkę, dorzucamy do garnka.
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy skórkę i sam miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
Cukinie po umyciu obieramy, ale nie całkiem zostawiamy część skórki, obieramy w paski. Po obraniu kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
Garnek przykrywamy i dusimy warzywa na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu.
Gdy warzywa będą miękkie to doprawiamy danie do smaku solą, pieprzem i dużą ilością słodkiej papryki w proszku.
Podajemy z pełnoziarnistą bułką pokrojoną w plastry