Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Bezowiec z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

wyśmienite ciasto dla dużych i małych

Bezowiec z kokosem

Składniki:

Bezowiec z kokosem

 

  • 1 szkl cukru
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 50 dkg mąki
  • 1/3 szkl mleka
  • 3 łyżki marmolady
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KOKOS
  • 6 łyżek mleka
  • masło -15 dkg
  • cukier -1 szkl
  • 25 dkg wiórki kokosowe
  • BEZA
  • cukier puder -4 łyżki
  • białka jaj -3 szt

Sposób przygotowania:

Bezowiec z kokosem
CIASTO Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodając po jednym żółtku, mleko i mąkę, wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać do ciasta. Blachę do ciasta wysmarować tłuszczem, wylać na blachę 2/3 ciasta, piec w temp.190 stop.przez 30 minut. KOKOS Do rondla włożyć masło,dodać cukier rozpuścić,dodać wiórki kokosowe i mleko, zagotować, ostudzić. Wyjąć ciasto z piekarnika, posmarować marmoladą. Resztę ciasta wymieszać z kokosem i piec 15 minut w temp.200 stop. BEZA Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, wylać pianę na wierzch ciasta, piec jeszcze 15 minut.