pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Bezowy torcik na gotowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort bezowy na urodziny i inne okazje

Bezowy torcik na gotowym spodzie

Składniki:

Bezowy torcik na gotowym spodzie

 

  • 1 opakowanie tortu bezowego,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 1 kieliszek wódki,
  • do ozdoby kakao,
  • kilka kuleczek czekoladowych,
  • 2 opakowania masy kupnej śmietankowej,
  • mleko,
  • odrobina wody,
  • garść orzechów włoskich.

 

Sposób przygotowania:

Bezowy torcik na gotowym spodzie
Masę z proszku ubijamy z mlekiem w proporcji podanej na opakowaniu.
Następnie dzielimy masę na dwie porcje w stosunku 1 / 3.
Do mniejszej porcji masy dodajemy kawę rozpuszczalną, którą rozcieńczamy w minimalnej ilości wody tak, aby ją tylko rozpuścić.
Dodajemy kieliszek wódki i dokładnie mieszamy.
Pierwszy krążek bezowy smarujemy masą kawowo-alkoholową, nakrywamy go drugim krążkiem i lekko dociskamy.
Wierzch i boki tortu smarujemy w miarę sprawnie jasno masą, zanim zacznie tężeć.
Boki tortu posypujemy kakao. Wierzch przyozdabiamy wyciskając przez szprycę fikuśne zygzaki wokół brzegów, Po środku tortu masą piszemy wiek solenizanta. Na ozdobnych zygzakach układamy ozdobnie czekoladowe kuleczki, orzechy włoskie itp.
Tort jest gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu (zbyt długo nie może stać, bo beza zbytnio nasiąknie wilgocią).