Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Jabłkowa Fantazja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jabłkowa Fantazja- ciasto doskonałe na każdą okazję. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować.

Jabłkowa Fantazja

Składniki:

Jabłkowa Fantazja

Biszkopt

  • 3 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

Masa budyniowa

  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietanowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 200g masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,

Masa jabłkowa

  • 3 duże jabłka,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej,

Masa śmietanowa

  • 400 ml śmietany 30%,
  • 1 opakowanie śmietan- fix,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,

Dodaktowo

  • 50g wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Jabłkowa Fantazja
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 32 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń i ucieram. Masę wykładam na biszkopt i wyrównuję.

3. Masa jabłkowa. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka i wlewam wodę. Jabłka duszę około 15 minut na małym ogniu. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę jabłkową wykładam na ciasto. Wyrównuję.

4. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem ze śmietan- fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję żelatynę. Ubijam. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję.

5. Kokos prażę na suchej patelni, aż nabierze złotego koloru. Wierzch ciasta posypuję kokosem. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.

Tagi:

ciasto deser