jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Dacquoise

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Delikatne bezy przełożone warstwą słodkiego karmelu oraz aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany z kawałkami bakalii:)

 Dacquoise

Składniki:

Dacquoise

 

  • BEZA
  • 6 białek
  • 2 szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy

 

 

Sposób przygotowania:

Dacquoise
Z przepisu na bezę, białka ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na sztywną, lśniącą pianę, a następnie włożyć w dwie osobne okrągłe tortownice lub uformować z masy bezowej dwa, równe okrągłe krążki rękawem cukierniczym i suszyć 3 godziny w temperaturze 100°C na natłuszczonej i pokrytej papierem do pieczenia powierzchni. Później pozostawić do ostygnięcia.
Rodzynki sparzyć i osuszyć, a orzechy posiekać drobno.
Z przepisu na masę, śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixami, a do ubitej masy śmietankowej dodać ser mascarpone i zmiksować, potem wsypać wszystkie bakalie (trochę można zostawić do dekoracji) i delikatnie wymieszać.
Następnie jedną bezę ułożyć spodem do góry i posmarować warstwą masy karmelowej, a później posmarować drugą bezę, ale po jej wierzchu. Kolejno na krążek, który będzie tworzył spód (nie odwrócony) wyłożyć masę śmietankową, zostawiając kilka łyżek do dekoracji tortu, a później przykryć krążkiem smarowanym karmelem od spodu, odwracając go, tak aby karmel dotykał śmietankowego kremu.
Wierzch tortu można udekorować kremem i bakaliami, wedle uznania.