Sposób przygotowania:
Dacquoise
Z przepisu na bezę, białka ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na sztywną, lśniącą pianę, a następnie włożyć w dwie osobne okrągłe tortownice lub uformować z masy bezowej dwa, równe okrągłe krążki rękawem cukierniczym i suszyć 3 godziny w temperaturze 100°C na natłuszczonej i pokrytej papierem do pieczenia powierzchni. Później pozostawić do ostygnięcia.
Rodzynki sparzyć i osuszyć, a orzechy posiekać drobno.
Z przepisu na masę, śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixami, a do ubitej masy śmietankowej dodać ser mascarpone i zmiksować, potem wsypać wszystkie bakalie (trochę można zostawić do dekoracji) i delikatnie wymieszać.
Następnie jedną bezę ułożyć spodem do góry i posmarować warstwą masy karmelowej, a później posmarować drugą bezę, ale po jej wierzchu. Kolejno na krążek, który będzie tworzył spód (nie odwrócony) wyłożyć masę śmietankową, zostawiając kilka łyżek do dekoracji tortu, a później przykryć krążkiem smarowanym karmelem od spodu, odwracając go, tak aby karmel dotykał śmietankowego kremu.
Wierzch tortu można udekorować kremem i bakaliami, wedle uznania.
Rodzynki sparzyć i osuszyć, a orzechy posiekać drobno.
Z przepisu na masę, śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixami, a do ubitej masy śmietankowej dodać ser mascarpone i zmiksować, potem wsypać wszystkie bakalie (trochę można zostawić do dekoracji) i delikatnie wymieszać.
Następnie jedną bezę ułożyć spodem do góry i posmarować warstwą masy karmelowej, a później posmarować drugą bezę, ale po jej wierzchu. Kolejno na krążek, który będzie tworzył spód (nie odwrócony) wyłożyć masę śmietankową, zostawiając kilka łyżek do dekoracji tortu, a później przykryć krążkiem smarowanym karmelem od spodu, odwracając go, tak aby karmel dotykał śmietankowego kremu.
Wierzch tortu można udekorować kremem i bakaliami, wedle uznania.
Sarenka
A.B.
prezes
eli_555
jovi
Jakiś czas temu miałam okazję próbować oryginaly tort Dacquoise, i postanowiłam wymyślić własną wersję. Jest nieprawdopodobnie słodki!!! Ale warto się skusić:)
msewka
luna
wedith1
yola
klaudi76
sloneczko1