Sposób przygotowania:
Bezunia z jagodami
Biszkopt: Białka ubic na sztywno z cukrem. Dodać żółtka cały czas miksując. Następnie przesitować mąke i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Po ostudzeniu przeciąć na pół. Masa: Ugotowac budyń. Ostudzić. Masło utrzec na puch, dodać cukier puder i budyń, a następnie zmiksować. Jagody: Jagody opłukać i zagotować. Wsypac cukier zelujący i pogotowac jeszcze ok. 2-3 minuty cały czas mieszając. Ostudzić. Beza: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier nadal miksująć. Następnie dodać swieżo wyciśnięty sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. Przełożyc na blache i na wierzchu można porobić wzorki widelcem. Włożyc do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze zostawić na 10 minut, a nastepnie zmniejszyć do 120 i suszyc przez ok. 3-4 godziny. Powyłaczeniu piekarnika niw wyciągać bezy do momentu aż ostygnie.