.Dominika.

.Dominika.

Szef Kuchni
[Przepisów: 27]

Biała Dama z dużą kruszonką.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto na zimno nie wymaga pieczenia .

Biała Dama z dużą kruszonką.

Składniki:

Biała Dama z dużą kruszonką.

 

  • Masa twarogowa :
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 500g twarogu zmielonego
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki żelatyny
  • pół szkl. wody
  • Masa budyniowa
  • 2 duże budynie
  • 1 l mleka
  • kostka margaryny
  • Kruszonka kokos.
  • 150g wiórków kokos.
  • 100 g masła lub margaryny
  • łyżka cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Biała Dama z dużą kruszonką.
Formę wyłożyć herbatnikami. Śmietanę ubić na sztywną pianę razem z cukrem następnie stopniowa dodać twaróg i żelatynę ( żelatyna rozpuszczona w pół szklance zimnej wody). Masę przełożyć na formę z herbatnikami i odstawić do lodówki. Na masę ułożyć kolejną warstwę herbatników. Budyń ugotować. Gdy będzie zimny utrzeć z margaryną . Przełożyć na herbatniki. Odstawić do lodówki. Masło z cukrem rozpuścić. Dodać wiórki. Posypać ciasto. Gdy zostaną herbatniki można je pokruszyć i dodać do kruszonki ja dodałam również orzechy.