eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1695]

Biała kapusta Eli ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam korzenną białą kapustę z ciemnymi śliwkami. Taka kapusta jest dobra podana z mięsem lub nawet z rybą.

Biała kapusta Eli ze śliwkami

Składniki:

Biała kapusta Eli ze śliwkami

składniki kapusty

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 700 g ciemnych śliwek
  • 2 cebule

dodatki

Sposób przygotowania:

Biała kapusta Eli ze śliwkami

przygotowanie składników

Biała kapusta Eli ze śliwkami
Opłukane i osuszone śliwki pokroić w kostkę.

Śliwki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć śliwki na połówki i usunąć pestki. Pokroić śliwki w kostkę.

przygotowanie składników cd

Biała kapusta Eli ze śliwkami
Poszatkować kapustę oczyszczoną ze zwiędłych liści.

Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści i pokroić.

przygotowanie składników cd

Biała kapusta Eli ze śliwkami
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie kapusty

Biała kapusta Eli ze śliwkami
Do garnka włożyć wszystkie składniki oprócz śliwek.

Do garnka włożyć kapustę, cebulę, smalec, laskę cynamonu i goździki. Do kapusty wlać 500 ml wody, doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Gotować kapustę na małym ogniu aż będzie prawie miękka. uważać żeby się nie przypaliła. Gdy woda się wygotuję dolać jej odrobinę.

przygotowanie kapusty cd

Biała kapusta Eli ze śliwkami

Do prawie miękkiej kapusty dodać pokrojone śliwki i jeszcze razem chwilę gotować.

Smacznego!


Tagi:

danie kapusta