Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Biała kiełbasa z rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pachnąca kiełbasa podduszona z rodzynkami w pikantnym sosie .

Biała kiełbasa z rodzynkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biała kiełbasa z rodzynkami

 

  • 4 cienkie białe kiełbaski surowe
  • 1/2 szklanki wywaru z parzenia kiełbasek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • pieprz
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • mielona papryka
  • 1 łyżka kwaśnego dżemu agrestowego ( lub chetneyu agrestowo-cebulowego )
  • 1/4 szklanki śmietanki słodkiej

 

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa z rodzynkami
Kiełbaski parzyć we wrzątku 15 minut. Rodzynki zalać wrzącą wodą i zostawić na 15 minut Wyjąć . Cebulę pokroić w cienkie pół plasterki i zrumienić na oleju. Dodać masło . Obsmażyć kiełbaski na rumiano ze wszystkich stron . Dołożyć odsączone rodzynki , dżem ( lub chetney ) , wlać wywar i dusić na małym gazie aż sos zrobi się gładki. Dolać śmietankę . Doprawić sos do smaku pieprzem , papryką .
Podałam z ziemniakami z wody i sałatą .
Biała kiełbasa z rodzynkami
Etap 1
Biała kiełbasa z rodzynkami
Etap 2