Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zapiekane białe kiełbasy z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiełbaski na kapuście z sosem chrzanowym, to idealna propozycja na kolacje w dni karnawałowe. Smak tych kiełbasek, zaskoczy każdego Gościa.

Zapiekane białe kiełbasy z kapustą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekane białe kiełbasy z kapustą

 

  • 9 szt., białej kiełbasy surowej
  • 6 szt. cebuli
  • ½ główki kapusty białej
  • 300 g boczku wędzonego paski
  • 1 łyżka Vegety
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml mleka

Sposób przygotowania:

Zapiekane białe kiełbasy z kapustą

I

Zapiekane białe kiełbasy z kapustą
Przygotowanie kiełbsy, owijamy baczkiem, układamy na blaszce i pieczemy.

1. Kiełbasy owijam paskami boczku, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C.

II

Zapiekane białe kiełbasy z kapustą
Przygotowanie kapusty oraz cebuli., wszystko smażymy.

2. Cebulę obieram, kroję w piórka, smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam Vegetą.
3. Kapustę drobną kroję, dodaję do cebuli. Smażę około 20 minut.

III

Zapiekane białe kiełbasy z kapustą
Przygotowanie sosu musztardowo- chrzanowego.

4. W rondelku rozpuszczam masło, zdejmuję z palnika, wsypuję mąkę, mieszam, wlewam stopniowo mleko, cały czas mieszając. Następnie dodaję musztardę oraz chrzan i gotuję do momentu zagotowania.

IV

Zapiekane białe kiełbasy z kapustą

5. Sos wlewam do kapusty. Mieszam i przekładam do naczynia.
6. Na kapuście układam upieczone kiełbaski.
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.