jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Biała rosa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Puszysty, lekki serniczek na kruchym spodzie pokryty delikatną, bezową pianką:)

Biała rosa

Składniki:

Biała rosa

 

  • CIASTO
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru kryształu
  • 15 dag margaryny
  • 2 żółtka (białka zostawić)
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

  • MASA
  • 1 kg twarogu
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka (białka zostawić)
  • 2 jaja
  • 2 budynie waniliowe

 

  • PIANA
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy

 

 

Sposób przygotowania:

Biała rosa
Ze składników na ciasto zagnieść placek i wylepić nim wysoko po brzegi formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Twaróg zmielić.
Następnie ze składników na masę zmiksować jaja i żółtka z cukrem, dodać ser, budynie w proszku, mleko, olej i dokładnie wymieszać.
Piec około 60 minut w temperaturze 190-200C.
Następnie ze składników na pianę ubić na sztywno białka z cukrem i cukrem waniliowym i wyłożyć na upieczony placek, który włożyć do piekarnika na 15-20 minut i piec w temperaturze 150C.

Tagi:

ciasto