iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Białe batoniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Miały być z tego czekoladki, a wyszły mi batoniki, ale bardzo smaczne.

Białe batoniki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Białe batoniki

 

Sposób przygotowania:

Białe batoniki
Mleko razem z masłem i cukrem podgrzać, następnie wystudzić. Czekoladę rozpuścić najlepiej w kąpieli wodnej. Zimne mleko ubijać najlepiej zwykłym ręcznym robotem i w trakcie dosypywać mleko na zmianę z płynną czekoladą, powstanie nam coś w rodzaju czekoladowej masy do której dodać alkohol i orzechy oraz pokruszone herbatniki, wszystko dokładnie wymieszać ( ja zrobiłam to ręką). Deskę delikatnie przetrzeć zimną wodą i wyłożyć na nią masę czekoladową, uformować z tego kwadrat około 2 cm grubości i ostrym nożem pociąć na porcje, następnie odstawić do lodówki, aby batoniki stwardniały.10 dag czekolady rozpuścić z dodatkiem śmietanki i obtoczyć w niej batoniki które zostawić na kratce do zastygnięcia.
Białe batoniki
Białą masę czekoladową wyłożyc na deskę i poporcjować
Białe batoniki
czekoladę i śmietankę rozpuścić i obtoczyć batoniki
Białe batoniki
Po oblaniu czekoladą odstawić do zastygnięcia

Tagi:

czekolada