lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Białkowiec z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nazwałam to ciasto ze względu na ilość białek. Wyszło wilgotne i pyszne. Polałam je rozpuszczoną czekoladą i obsypałam wiórkami z cytrynowej czekolady. Całość wygląda kusząco i w dodatku smakuje wybornie. Na święta jak znalazł, szybko i smacznie.

Białkowiec z makiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Białkowiec z makiem

Składniki:

  • kostka masła
  • 1.1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czubate łyżki maku ( gotowiec z puszki)
  • 9 szt białek
  • 32 g cukru waniliowego
  • olejek migdałowy parę kropel
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna 200 g
  • wiórka z czekolady cytrynowej
  • mleko 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Białkowiec z makiem

Wykonanie:

Schłodzone białka miksuje na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaje masę makową z bakaliami, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na samym końcu rozpuszczone letnie masło. Mieszam łopatką.


Formy aluminiowe do pasztetu ( 500 ml) smaruje masłem i obsypuje mąką.


Ciasto przekładam do foremek tak do 1/2 wysokości foremki, starcza mi na 4 porcję. Piekę kolo 45 minut w 170 stopniach.


Ciasto upieczone i wystudzone polewam czekoladą i dekoruje wiórkami z czekolady cytrynowej.

Białko-wiec z makiem
Formy aluminiowe do pasztetu( 500 ml) smaruje masłem i obsypuje mąką.Ciasto przekładam do foremek tak do 1/2 wysokości foremki, starcza mi na 4 porcję.
Białko-wiec z makiem
Ciasto upieczone i wystudzone polewam czekoladą i dekoruje wiórkami z czekolady cytrynowej.