Sposób przygotowania:
Kolorowy białkowiec ze wsadką kokosową
Ciasto Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, oraz cukier waniliowy. Wciąż ubijając dodajemy naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Ciasto dzielimy na 4 cześci. Do każdej z nich dodajemy kolejno: 1.1 łyżkę kakao 2.kisiel żurawinowy 3.kisiel cytrynowy 4.3 łyżki suchego maku Na blachę o wymiarach 25x 35 kłaść po 2 łyżki kolejno w to samo miejsce każdego rodzaju ciasta tworząc okręgi. Piec w 180°C ok 40-45 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa placki. Wsadka kokosowa Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier. Na końcu delikatnie wmieszać wiórka kokosowe, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wylać na taką samą blachę jak ciasto kolorowe. Piec w 180°C ok 15-20 minut. Masa Syrop,cukier i cukier waniliowy zagotować.Wodę budyń i żółtka roztrzepać.Wlać do gotującego się syropu i gotować ciągle mieszając do momentu zgęstnienia.Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Przełożenie: Placek kolorowy- ½ masy- wsadka kokosowa- ½ masy- placek kolorowy Można udekorować polewą czekoladową lub według własnego uznania Masę do placka można zastąpić zwykła masą budyniową zrobioną z podanych składników 2 budnie waniliowe lub bananowe ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2,5 szklanki mleka 1 kostka masła