gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Białkowo kakaowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

ciasto bardzo dobre, polecam

Białkowo kakaowe ciasto

Składniki:

Białkowo kakaowe ciasto

 

  • CIASTO JASNE:
  • 5 białek
  • 1,5 szklanek cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • troszkę ponad pół szklanki oleju
  • 1 łyżka octu
  • CIASTO CIEMNE:
  • 5 żółtek
  • 2 jajka
  • troszkę ponad pół szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki
  • MASA BUDYNIOWA
  • 1,5 szklanki mleka
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • kostka margaryny
  • DODATKOWO
  • paczkę biszkoptów okrągłych
  • galaretka (dowolny kolor)
  • kilka kostek czekolady

Sposób przygotowania:

Białkowo kakaowe ciasto
Przygotować galaretkę i odstawić do całkowitego stężenia. CIASTO JASNE: białka ubić, dodać cukier. Później wmieszać łyżką mąkę, ocet i olej. Przelać masę do brytfanny i upiec. Piec ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. CIASTO CIEMNE: żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem. Łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej i kakao. Piec w 180 st. przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. MASA BUDYNIOWA: Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka (tak jak na opakowaniu). Dodać cukier i cukier wanilinowy. Odstawić do ostudzenia. Utrzeć margarynę, dodawać ostudzony budyń. Na ciasto ciemne wyłożyć połowę masy budyniowej. Na masę dajemy biszkopty (pozostawiając między nimi odstępy) a później między to galaretkę pokrojoną w kostkę. Przykryć drugą połową masy budyniowej (pozostawić odrobinę). Wyłożyć CIASTO JASNE. Na ciasto wyłożyć pozostałość masy i zetrzeć czekoladę.