SUPERPRZEPIS

Biało-czarna rolada na Dzień Kobiet

  • 17
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Biało-czarna rolada na Dzień Kobiet Więcej zdjęć (5)

Co prawda czynności remontowo-dekoratorskie jeszcze w toku ale nie mogłam sobie odmówić przyjemności zrobienia pysznej rolady:)

Składniki:

Biało-czarna rolada na Dzień Kobiet

 

Sposób przygotowania:

Biało-czarna rolada na Dzień Kobiet
Biszkopt: Jajka utrzeć na puszystą biała masę z cukrem. W osobnej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać mąkę do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką drewnianą. Piekarnik rozgrzać do 185 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto na płasko. Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę,papierem do góry. Papier zdjąć i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w rulon (dziękuję Ewcia za wskazówkę:)). Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę delikatnie wymieszać z cukrami. Dodać zagęstniki i ubić śmietanę na sztywno. Odstawić do lodówki. Ciasto rozwinąć i rozsmarować na nim krem czekoladowy. Na kremie rozsmarować 2/3 śmietany i ponownie zwinąć biszkopt. Resztę śmietany rozsmarować na wierzchu biszkopta. Obie czekolady zetrzeć na dużych oczkach ( po kolei). Bitą śmietanę posypać najpierw mleczną czekoladą a następnie biała. Pozostawić do schłodzenia (należy mocno schłodzić roladę). I to oczekiwanie jest najgorsze. Smacznego!
Biało-czarna rolada na Dzień Kobiet
ciasto biszkoptowe wylac na płasko na blachę i piec około 8-10 minut
Biało-czarna rolada na Dzień Kobiet
upieczone biszkopt położyc na ściereczkę zdjąć papier i zwinąć w rulon
Biało-czarna rolada na Dzień Kobiet
na rozwiniętym cieście rozsmarować krem czekoladowy
Biało-czarna rolada na Dzień Kobiet
na kremie rozłożyć 2/3 śmietany i ponownie zwinąć w rulon