agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

białostocki barszcz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

białostocki barszcz białostocki barszcz

białostocki barszcz

Składniki:

białostocki barszcz

 

  • 1,5 litra wywaru z włoszczyzny
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 25 dag kiełbasy
  • 40 dag niekwaśnego, lekko obsuszonego białego sera
  • Sól, pieprz cukier
  • Kwasek cytrynowy
  • 1 łyżka chrzanu

 

Sposób przygotowania:

białostocki barszcz
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyrządzić wywar z włoszczyzny, przecedzić go i wrzącym zalać buraki. Raz zagotować i pozostawić pod przykryciem na kilka godzin. Obrać kiełbasę ze skórki, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni. Podając rozłożyć kiełbasę na talerze, dodać ser pokrojony w kostki, zalać barszczem, doprawionym do smaku solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem, do każdej porcji podać odrobinę chrzanu.