iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Biały barszczyk na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki barszczyk robię nie tylko na Święta, bo bardzo wszystkim smakuje, jest aromatyczny i wyrazisty w smaku.

Biały barszczyk na zakwasie

Składniki:

Biały barszczyk na zakwasie

 

  • 20 dag wędzonych żeberek,
  • 3 laski białej kiełbasy parzonej,
  • 3 marchewki,
  • 1 seler,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 szklanka zakwasu na żurek,
  • 1/2 szklanki śmietany 30%,
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 1/4 szklanki mąki żytniej.

Sposób przygotowania:

Biały barszczyk na zakwasie

ETAP 1:

Gotujemy 2 litry wody, wrzucamy żeberka, pokrojony seler, korzenie pietruszki, marchewki, listki laurowe, gotujemy 40 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy zakwas, śmietanę i gotujemy kilka minut.

Ziemniaki ścieramy na papkę na tarce, odsączamy na sitku, dodajemy mąkę i 2 szczypty soli. Gotujemy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, gdy jest wrząca to wrzucamy za pomocą łyżki porcje papki ziemniaczanej. Gotujemy 3 minuty odcedzamy na cedzaku.

Kiełbasę kroimy na kawałki i przesmażamy. Zupę podajemy z kluskami i kiełbasą.