Sposób przygotowania:
Biały serniczek z nutką czekoladową
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy tortownicę. Przygotowujemy masę serową: do misko przekładamy ser, mąkę, mleko, białka jajek, wyciśnięty sok z cytryny i likier kokosowy. Miksujemy aby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Przekładamy masę do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy sernik i na wierzch nakładamy śmietanę 12% wymieszaną z 2 łyżkami cukru pudru. Ponownie wkładamy do piekarnika na 15 min. Przygotowujemy czekoladową warstwę: do metalowej miski wsypujemy 50 g cukru pudru, 3 żółtka i śmietankę.Miskę nakładamy na garnek z odrobiną gotującej się wody. Mieszamy aż masa trochę zgęstnieje i zrobi się gorąca. Następnie dodajemy kakao i mieszamy aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy podzieloną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowane polewę czekoladową nakładamy na ostudzony sernik, który następnie wkładamy do lodówki na min. 5 godz. (najlepiej na noc), Po tym czasie można zdjąć obręcz tortownicy. Smacznego :)