Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Biały torcik ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Super ciasto na każdą okazję

Biały torcik ze śliwką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biały torcik ze śliwką

 

  • Składniki na biszkopt:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie mielonych orzechów(200g)
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czekolada gorzka
  • Składniki na masę serową:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 op. serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki brandy
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 6 dużych śliwek
  • 50 ml soku śliwkowego z kompotu
  • Składniki na masę śmietanową:
  • 1/2 litra śmietany 30 %
  • 1 opakowanie śmietan-fiksu
  • 1 op. cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Biały torcik ze śliwką
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Miękkie masło utrzeć z cukrem najlepiej drobnym i żółtkami do białości na puch .Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do masy żółtkowej razem z orzechami,proszkiem do pieczenia .Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę i stopniowo dodawać do ciasta delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 40 minut.Śliwki umyć i pokroić na ćwiartki.Przełożyć do rondelka ,dodać sok i gotować przez ok.2 minutki na bardzo małym ogniu.Rondelek ze śliwkami włożyć do zimnej wody i schłodzić. Serki homogenizowane utrzeć z cukrami i brandy. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody ,ostudzić i dodać do masy serowej cały czas miksując. Masa zrobi się bardzo zwarta i twarda, ale tak ma być . Śmietanę ubić na sztywno.Masę serową rozbić mikserem na największych obrotach ,potem stopniowo dodawać ubitą śmietanę.Miksować aż masy się połączą .Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Na dolny blat przełożyć połowę masy serowej, ułożyć śliwki (zostawić kilka do dekoracji) i wyłożyć resztę masy serowej .Równo rozsmarować i przykryć drugim blatem dobrze dociskając. Pół litra schłodzonej śmietany ubić z cukrem waniliowym , śmietan-fiksem na sztywno(można dodać 1 łyżkę cukru pudru) i udekorować według swego upodobania.Boki obsypać posiekanymi orzechami włoskimi,a górę udekorować odłożonymi śliwkami.
Biały torcik ze śliwką
Na zdjęciu pokazany jest udekorowany orzechami bok tortu i
Biały torcik ze śliwką
Na tym zdjęciu pokazany jest tort w całości z góry