Sposób przygotowania:
Biedroneczki na koniczynie
CIASTO NA LIŚĆ: Masło utrzeć na pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Nie przerywając ucierania, wbijać po 1 jajku. Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, wymieszać. Na koniec dodać migdały i czekoladę, całość ostrożnie wymieszać. Tortownicę natłuścić, wysypać mąką. Wlać przygotowane ciasto. Piec 55-60minut w temp 170-190stC. Upieczone ciasto lekko przestudzić w formie, wyłożyć na deskę kuchenną i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Na kawałku kartonu namalować liść koniczyny, odpowiadający wielkością rozmiarom tortownicy, wyciąć. Na zimnym cieście ułożyć szablon, ostrym nożem wykroić odpowiedni kształt. Resztki ciasta odłożyć do przygotowania biedronek. Masę marcepanową zagnieść z przesianym cukrem pudrem i kilkoma kroplami zielonego barwnika. Ułożyć między dwoma kawałkami przezroczystej folii, a następnie cieniutko rozwałkować. Na przygotowanym marcepanie ułożyć szablon, ostrym nożem wyciąć liść i delikatnie przełożyć na ciasto. Kontury zaznaczyć brązowym lukrem. CIASTO NA BIEDRONKI: Ciasto drobno pokruszyć, wymieszać z dokładnie rozgniecionym bananem. Polać stopionym masłem, szybko wyrobić i uformować biedronki. Cukier puder przesiać przez sitko, energicznie utrzeć z odrobina ciepłej wody i kilkoma kroplami czerwonego barwnika, tak by powstał gęsty lukier. Biedronki polukrować, pisakiem czerwonym namalować główki i kropki na skrzydełkach. Gotowe biedronki odstawić w chłodne miejsce. Tuż przed podaniem delikatnie ułożyć na cieście.
msewka
PaniTereska
Bahus