Sposób przygotowania:
Karpatka na okrągło
CIASTO : Wodę zagotować z margaryną , wsypać mąkę i energicznie mieszając podgrzewać , aż zrobi się jednolite i błyszczące ciasto. Przestudzić ,następnie wbić jajka ,mieszając mikserem na małych obrotach. Na koniec dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozsmarować na natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Następnie upiec drugi placek. MASA : Zagotować 400 ml mleka. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszać budynie. Wlać je na gotujące się mleko i energicznie mieszając jeszcze chwilę gotować. Ostudzony budyń zmiksować z margaryną na jednolitą, puszystą masę. Gotową masę wyłożyć na jeden placek ciasta i przykryć drugim lekko dociskając. Wierzch posypać cukrem pudrem. Schłodzić karpatkę w lodówce ok 1 godzinę.
cherry