KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczny bigos na obiad lub jako przystawka gorąca.

Bigos

Składniki:

Bigos

 

  • 1 główka kapusty białej
  • 1 laska kiełbasy np. zwyczajnej
  • Chudy boczek
  • Gotowane mięso z 2 kości wieprzowych
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1,5 łyżki przyprawy do bigosu i dań z kapusty
  • 2 łyżki kminku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Bigos
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb, poszatkować. Przełożyć do garnka. Marchewkę umyć, obrać, wypłukać i pokroić w plasterki, dodać do poszatkowanej kapusty. Do garnka wlać 3 szklanki wody, odrobinę posolić. Gotować mieszając od czasu do czasu. Nie przykrywać garnka. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Pokrojony boczek smażyć razem z kiełbasą. Z cebuli usunąć niejadalne części, umyć, pokroić w piórka, poddusić. Ugotowane wcześniej mięso wieprzowe oddzielić od kości. Do ugotowanej kapusty dodać: mięso wieprzowe, podsmażoną kiełbasę i boczek razem z tłuszczem, cebulę, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Wszystko razem wymieszać.