Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Bigos bosmański

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bigos ten może być królem bigosów

Bigos bosmański

Składniki:

Bigos bosmański

 

  • 60 dag kapusty kwaszonej, tłuszcz,
  • 10 dag cebuli,
  • 2 dag mąki,
  • 15 dag parówek cienkich,
  • 25 dag wieprzowiny bez kości,
  • 25 dag strąków papryki,
  • 4 dag koncentratu pomidorowego,
  • 15 dag pieczarek,
  • sól, pieprz, papryka mielona,
  • przyprawa do zup,
  • majeranek, cukier i curry do smak

Sposób przygotowania:

Bigos bosmański
Kapustę odcisnąć, pokrajać, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować około 50 minut na małym ogniu pod przykryciem. Mięso umyć, pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać przyprawy, skropić wodą, dusić do miękkości. Cebulę i paprykę oraz pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać do mięsa w połowie duszenia. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, mięsem, koncentratem pomidorowym oraz obranymi i pokrajanymi w plasterki parówkami, dusić kilka minut, doprawić