Sposób przygotowania:
Kluski i pieczeń wieprzowa dla niejadka
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, przepuszczamy przez praskę. Na wierzchu kreślimy krzyżyk, 1/4 odkładamy na pozostałe ziemniaki, puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kluski.
Umyte mięso ścieramy kminkiem, solą, pieprzem. Obsmażamy krótko. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy ok 1 godziny w 180°C podlewając co jakiś czas bulionem.
Kluski gotujemy w osolonej wodzie, od wypłynięcia ok 2 minut.
Odcedzamy, podajemy z mięsem i np. surówką, u mnie kiszona kapusta.
Umyte mięso ścieramy kminkiem, solą, pieprzem. Obsmażamy krótko. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy ok 1 godziny w 180°C podlewając co jakiś czas bulionem.
Kluski gotujemy w osolonej wodzie, od wypłynięcia ok 2 minut.
Odcedzamy, podajemy z mięsem i np. surówką, u mnie kiszona kapusta.