Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Kluski i pieczeń wieprzowa dla niejadka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do klusek dzieci zazwyczaj nie trzeba przekonywać, ciężej jest z mięsem, wystarczy że pieczeń wieprzowa jest rozdrobniona i znika o wiele szybciej...

Kluski i pieczeń wieprzowa dla niejadka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski i pieczeń wieprzowa dla niejadka

 

Sposób przygotowania:

Kluski i pieczeń wieprzowa dla niejadka
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, przepuszczamy przez praskę. Na wierzchu kreślimy krzyżyk, 1/4 odkładamy na pozostałe ziemniaki, puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kluski.

Umyte mięso ścieramy kminkiem, solą, pieprzem. Obsmażamy krótko. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy ok 1 godziny w 180°C podlewając co jakiś czas bulionem.

Kluski gotujemy w osolonej wodzie, od wypłynięcia ok 2 minut.

Odcedzamy, podajemy z mięsem i np. surówką, u mnie kiszona kapusta.
Kluski i pieczeń wieprzowa dla niejadka
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, przepuszczamy przez praskę. Na wierzchu kreślimy krzyżyk, 1/4 odkładamy na pozostałe ziemniaki, puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kluski.
Kluski i pieczeń wieprzowa dla niejadka
Bulion dodajemy w celu uzyskania smacznego sosu.
Kluski i pieczeń wieprzowa dla niejadka
Danie możemy zaserwować z surówką, ale świetnie sprawdzi się także kiszona, zasmażana kapusta.