Sposób przygotowania:
Bigos cygański z podgrzybkami
Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy ją do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Obrane podgrzybki dokładnie płuczemy i kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę oraz kiełbasę. Najpierw podsmażamy podgrzybki na wolnym ogniu około 10 minut aż woda odparuję i przekładamy je do dużego garnka. Na tłuszczu pozostałym po grzybach podsmażamy kiełbasę, zaś cebulkę szklimy na maśle. Kapustę po ugotowaniu dokładnie wyciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażone składniki i kapustę wkładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy tak przez 30 minut w celu połączenia się składników. Pod koniec dodajemy koncentrat, cukier, słodką paprykę, ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Bigos smakuje najlepiej dnia następnego, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna zmieniamy wodę podczas gotowania 2-3 razy. 2) Bigos możemy przygotować również porą zimową. Wystarczy świeże grzyby pokroić w kostkę i obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie, następnie zamrozić. Kiedy chcemy przygotować bigos grzyby rozmrażamy i obsmażamy przez 5 minut.