Sposób przygotowania:
Bigos cygański
Smak bigosu zależy od wyboru sosu cygańskiego - w zależności czy chcemy otrzymać bigos kwaśniejszy czy słodszy polecam sosy kupione w Biedronce (kwaśniejszy) lub kielecki sos cygański (słodszy). Warto poeksperymentować i wybrać swój smak. Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do czasu aż będzie miękka. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna zmieniamy wodę podczas gotowania 2-3 razy. Pieczarki obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę, podobnie cebula oraz kiełbasa. Na początek podsmażamy pieczarki na wolnym ogniu i przekładamy je do dużego garnka. Na tłuszczu pozostałym po pieczarkach podsmażamy kiełbaskę, zaś cebulkę szklimy na masełku. Kapustę po ugotowaniu dokładnie wyciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażone składniki i kapustę wkładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy tak przez 30 minut w celu połączenia się składników. Po tym czasie dodajemy sos cygański i dusimy jeszcze chwilkę. Bigos najlepszy jest dnia następnego jak się już przegryzie. Podawać ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego! ;)
-Natka-
Cukiereczek13
Natka serdecznie polecam Ci ten bigos :) Jego przygotowanie jest pracochłonne, ale będziesz mile zaskoczona smakiem :)