Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Bigos cygański

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nowoczesny bigos, którego musicie spróbować

Bigos cygański Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos cygański

 

  • kapusta kwaszona 1 kg,
  • pieczarki 1 kg,
  • cebula 1 kg,
  • kiełbasa cienka 1 kg,
  • sos cygański 800ml

Sposób przygotowania:

Bigos cygański
Smak bigosu zależy od wyboru sosu cygańskiego - w zależności czy chcemy otrzymać bigos kwaśniejszy czy słodszy polecam sosy kupione w Biedronce (kwaśniejszy) lub kielecki sos cygański (słodszy). Warto poeksperymentować i wybrać swój smak. Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do czasu aż będzie miękka. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna zmieniamy wodę podczas gotowania 2-3 razy. Pieczarki obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę, podobnie cebula oraz kiełbasa. Na początek podsmażamy pieczarki na wolnym ogniu i przekładamy je do dużego garnka. Na tłuszczu pozostałym po pieczarkach podsmażamy kiełbaskę, zaś cebulkę szklimy na masełku. Kapustę po ugotowaniu dokładnie wyciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażone składniki i kapustę wkładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy tak przez 30 minut w celu połączenia się składników. Po tym czasie dodajemy sos cygański i dusimy jeszcze chwilkę. Bigos najlepszy jest dnia następnego jak się już przegryzie. Podawać ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego! ;)
Bigos cygański
Pieczarki obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę, podobnie cebula oraz kiełbasa.
Bigos cygański
Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do czasu aż będzie miękka.
Bigos cygański
Na początek podsmażamy pieczarki na wolnym ogniu i przekładamy je do dużego garnka.
Bigos cygański
Podsmażone składniki i kapustę wkładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy tak przez 30 minut w celu połączenia się składników.