bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Cygański bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

kuchniana5.blox.pl/2010/04/Bigos-cyganski.html

Cygański bigos

Składniki:

Cygański bigos

 

  • Składniki na klopsiki:
  • 0,5 kg mielonego (u mnie z szynki)
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 2 żółtka (ja dałam 1 plus 1 jajko)
  • dołozyłam 2 łyzki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • Składniki na bigos:
  • 150g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 papryka swieża (lub kilka ze słoika papryki konserwowej)
  • kilka ogórków konserwowych
  • 2 łyżki wody z ogórków (do zakwaszenia sosu)
  • 400ml pomidorowej passaty (mozna dac przecier, koncentrat lub keczup)
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia, natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • chili w proszku

Sposób przygotowania:

Cygański bigos
Przygotować klopsiki. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić ją na oleju. Mięso mielone wyłożyć na miskę, dodać cebulę, żółtka, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki. Klopsiki usmażyć.
Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Świeżą paprykę oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Jeśli używamy papryki konserwowej - odsączyć ją i pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć, pokroić w talarki. Paprykę i ogórki lekko podsmażyć.
Wszystkie składniki wrzucić do głebokiego rondla, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią, natka i chilli. Na koniec dodać passate (lub przecier, koncetrat, keczup), 2 łzyki wody z ogórków i dokładnie wymieszać.
Smak mnie zaskoczył pyszny klopsikowy gulasz w niczym nie przypominajacy bigosu. Bardzo nam smakowal i wchodzi na stałe. Tylko skad taka nazwa?