Sposób przygotowania:
Cygański bigos
Przygotować klopsiki. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić ją na oleju. Mięso mielone wyłożyć na miskę, dodać cebulę, żółtka, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki. Klopsiki usmażyć.
Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Świeżą paprykę oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Jeśli używamy papryki konserwowej - odsączyć ją i pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć, pokroić w talarki. Paprykę i ogórki lekko podsmażyć.
Wszystkie składniki wrzucić do głebokiego rondla, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią, natka i chilli. Na koniec dodać passate (lub przecier, koncetrat, keczup), 2 łzyki wody z ogórków i dokładnie wymieszać.
Smak mnie zaskoczył pyszny klopsikowy gulasz w niczym nie przypominajacy bigosu. Bardzo nam smakowal i wchodzi na stałe. Tylko skad taka nazwa?
Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Świeżą paprykę oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Jeśli używamy papryki konserwowej - odsączyć ją i pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć, pokroić w talarki. Paprykę i ogórki lekko podsmażyć.
Wszystkie składniki wrzucić do głebokiego rondla, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią, natka i chilli. Na koniec dodać passate (lub przecier, koncetrat, keczup), 2 łzyki wody z ogórków i dokładnie wymieszać.
Smak mnie zaskoczył pyszny klopsikowy gulasz w niczym nie przypominajacy bigosu. Bardzo nam smakowal i wchodzi na stałe. Tylko skad taka nazwa?