Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Bigos hultajski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bigos można podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Bigos hultajski

Składniki:

Bigos hultajski

 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 6 dag smalcu
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 3 szklanki esencjonalnego rosołu
  • 15 dag słoniny
  • 60 dag gotowanej wołowiny
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Bigos hultajski
W rondlu stopić smalec, dodać posiekaną kiszoną kapustę, przyprawy,(podane w składnikach), podlać rosołem i gotować powoli na małym ogniu. Gdy kapusta będzie na wpół miękka, dodać pokrojone w kostkę mięso i słoninę i dalej gotować. Z masła i maki zrobić zasmażkę i zagęścić bigos. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec podlać czerwonym wytrawnym winem.