Sposób przygotowania:
Bigos mojej mamy
Karkówkę zalać wodą, dodać marchew, pietruszkę, seler i por. Doprawić solą. Wrzucić 2 listki laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego. Karkówkę ugotować na pół miękko. Boczek pokroić w kostkę i smażyć do całkowitego wytopienia tłuszczu. Dodać do boczku koncentrat i chwilę podsmażyć. Kapustę wypłukać. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna wypłukać 2 razy. Kapustę lekko posolić, dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Wszystko podlać bulionem z karkówki. Płyn na bieżąco uzupełniać, aby kapusta się nie przypaliła. Karkówkę pokroić w kostkę razem z warzywami. Dodać do kapusty. Gdy kapusta jest prawie ugotowana dodajemy boczek z koncentratem. Na wolnym ogniu dusimy jeszcze przez kilka minut.