śa

śa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Bigos mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten przepis jest u nas od zawsze. Kilka razy w roku gotuję większą ilość, przekładam do słoików, pasteryzuję i gotowe. Gdy najdzie nas ochota, albo niespodziewani goście otwieram słoik i w kilka minut jest gotowe.

Bigos mojej mamy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bigos mojej mamy

 

  • 2 kg kapusty kwaszonej,
  • 600 g koncentratu pomidorowego,
  • 500 g surowego boczku,
  • 500 g karkówki (można użyć dowolnego mięsa),
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera i pora

Sposób przygotowania:

Bigos mojej mamy
Karkówkę zalać wodą, dodać marchew, pietruszkę, seler i por. Doprawić solą. Wrzucić 2 listki laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego. Karkówkę ugotować na pół miękko. Boczek pokroić w kostkę i smażyć do całkowitego wytopienia tłuszczu. Dodać do boczku koncentrat i chwilę podsmażyć. Kapustę wypłukać. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna wypłukać 2 razy. Kapustę lekko posolić, dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Wszystko podlać bulionem z karkówki. Płyn na bieżąco uzupełniać, aby kapusta się nie przypaliła. Karkówkę pokroić w kostkę razem z warzywami. Dodać do kapusty. Gdy kapusta jest prawie ugotowana dodajemy boczek z koncentratem. Na wolnym ogniu dusimy jeszcze przez kilka minut.
Bigos mojej mamy
Zapach unosił się w całym domu, ściągając do kuchni pozostałych domowników

Tagi:

mięso bigos